De Brises i Boires: "A les muntanyes de la bogeria" H.P.Lovercraft | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

divendres, 11 d’abril del 2014

De Brises i Boires: "A les muntanyes de la bogeria" H.P.Lovercraft

El passat dilluns, el nostre lletraferit, en Matapardals, ens presentà a la secció literària, De Brises i Boires, la nova edició del llibre A les Muntanyes de la Bogeria, del rei del terror còsmic  H. P. Lovecraft. Aquesta nova edició ha aparegut gràcies a l'editorial Acantilado, una petita editorial poc donada a la literatura de gènere.

Referent a l'autor, unes dades biogràfiques d'aquest mestre del terror sempre van bé per conèixer una mica més la seva obra.

H.P. Lovecraft va néixer l'any 1890 a Providence i fou fill de Winfield Scott Lovecraft i Sarah Susan, els dos de descendència anglesa. Era un apassionat dels llocs estranys, on sempre que podia hi freqüentava, i era allà on feia volar la seva imaginació: recreava situacions històriques i es passava hores mirant detalls. La mort del seu pare , quan només ell tenia 3 anys a causa de paràlisi, va fer que la societat culpés a la seva mare de tots els desequilibris de Lovecraft. Aquest fet va fer que ell busqués altres activitats que anirien aïllant-lo del món, com la lectura. La lectura,on la biblioteca del seu avi matern hi tingué un paper decisiu, va fer que descobrís, entre d'altres, el llibre Les mil i una nits, i el paganisme grecollatí. Aquest segon descobriment va fer que als 5 anys es declarés ateu.  Finalment, morí a causa d'un càncer de còlon avançat, el qual fou diagnosticat un mes abans de la mort. L'enterrament fou tant ràpid, que van anar-hi només quatre coneguts seus.

A les Muntanyes de la Bogeria, novel·la escrita l'any 1931 i publicada per primer cop l'any 1936 a la revista Astounding Stories, és una novel·la de ciència-ficció que ens narra  la història d'un grup de científics de la Universitat de Miskatonic, que viatgen a l'Antàrtida per realitzar diversos estudis en busca de material geològic. El protagonista i un altre personatge decideixen viatjar darrere de les muntanyes i s'assabenten per mitjà dels jeroglífics d'aquella raça que els éssers estranys eren realment els antics. Dos científics aconsegueixen fugir del lloc, un és el propi narrador i l'altre és un alumne que va perdre el seny a causa de tota la seva vivència. Pel que fa als personatges, trobem:

- Frank Pabodi: creador de la barrana que s'utilitza a l'expedició.
- Lake: Professor de la Facultat de Biologia i descobridor d'éssers estranys.
-Atwood: Professor de la Facultat de Física i també meteoròleg.
- El mateix narrador: Geòleg i director de l'expedició.

Pel que fa a l'estil, és ple de descripcions que aconsegueixen donar forma i base a l'ambient. Al lector que no té uns coneixements bàsics o avançats sobre aquesta ciència, la geologia, se'ls farà una mica feixuc, però en general, el llibre és excel·lent. En definitiva, un llibre amb doble fil i al mateix temps posseïdor d'una base amb al·lusions a realitats comuns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada