Els enigmes del professor Kolja: El crani de Mitchell-Hedges | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dissabte, 19 d’abril del 2014

Els enigmes del professor Kolja: El crani de Mitchell-Hedges

Tot i no ser un objecte comú, les calaveres o cranis de vidre no són desconegudes pels investigadors. Tot i això, n'hi ha una que, per les seves peculiars i extraordinàries característiques, té fascinat a tot aquell que li fic els ulls a sobre. Es tracta de la calavera de vidre de Mitchell-Hedges, descoberta el 1927 a les Hondures Britàniques per l'explorador F. Mitchell-Hedges mentre aquest buscava l'Atlàntida.

L'objecte és molt similar a un crani humà real, i té la mandíbula desmuntable, a més té la dentadura molt treballada, el que la fa força diferent de la resta de cranis de vidre, ja que normalment aquests tenen una estructura més estilitzada i irreal. Es pensa que tant el crani com la mandíbula provenen del mateix bloc de vidre de quars. Pesa al voltant de 5 kg i és una rèplica anatòmicament correcta d'un crani humà femení.

Tot i això, el que resulta més interessant de l'objecte i que el manté encara avui en dia com un dels objectes més interessants en la seva disciplina és que no se sap com es va poder construir. Els investigadors van observar que el vidre havia estat tallat contra el seu eix natural, el que fins i tot actualment i amb el làser com a tècnica pot comportar el trencament del bloc. A més, no s'han pogut trobar esgarrapades o senyals ni tan sols microscòpiques que haguessin pogut servir per a donar forma a la peça. La solució a aquest enigma es troba en l'utilització de solucions aquoses abrasives, però s'ha calculat que tant treball hauria costat fins a 300 anys de feina a un sol home.

És tal la incertesa que aquest objecte i la seva realització han despertat entre alguns experts, que un d'ells va arribar a exclamar literalment: "Aquesta maleïda cosa simplement no es pot fer". Una sentencia que molts dels investigadors que han treballat amb aquest crani no posen en dubte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada