De Brises i Boires: "La Saga de Roma" Colleen McCullough | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dijous, 14 d’agost del 2014

De Brises i Boires: "La Saga de Roma" Colleen McCullough

Fa molts De Brises i Boires, quan encara no hi havia el llibreferit Matapardals, Divus Julius Bonasera va recomanar una de les millors sagues del món romà, una saga que apassiona des del primer llibre fins a l'últim. La Saga de Roma, de Colleen McCulloug

Colleen McCullough, nascuda a Austràlia el 1937, és autora de novel·les històriques i romàntiques, que s'inicià en el món de l'escriptura publicant l'obra Tim l'any 1974, de la qual se'n va fer una pel·lícula protagonitzada per Mel Gibson i la Piper Laurie. Més tard, va publicar An Indecent Obsession, A Creed for the Third Millenium, The Ladies of Missalonghi, El Relat de Morgan i finalment les set parts dels Masters of Rome, la Saga de Roma, durant els anys 1990-2007.

De tots els 7 llibres (El primer home de Roma, La Corona d'Herba, Preferits de la Fortuna, Les Dones de Cèsar, Cèsar, El cavall de Cèsar i Antoni i Cleopàtra), els millors i amb diferència són els dos primers. I no és que la resta no siguin bons, és que els dos primers són magistrals. Potser també ajuda que és una part de la història menys coneguda. Els altres se centren més en la figura del gran Juli Cèsar i és una història que ja ens sona una mica més. Però McCullough sap mantenir la tensió, sap narrar-ho del mode en què ens atrapa i ens enganxa a la seva lectura. I és que aquesta història d'amors, odis, traïcions, venjances... Sempre acaba atrapant-nos. A més a més, per les tres primeres novel·les d'aquesta saga, a Colleen McCullough se li va nomenar Doctora Honoris Causa en Història l'any 1993.

Al primer llibre, El primer home de Roma, McCullough ens transporta als primers segles de la civilització occidental, traçant un esplèndid quadre de la Roma republicana. Al segon llibre de la sèrie, l'autora ens explica la història del confrontament de Mario i Sila pel poder de Roma, com també l'aparició d'una generació que lluitaran més endavant pels seus llocs d'autoritat. Des del 83 abans de Crist fins al 69, els principals fets de la història de l'Antiga Roma en un fascinant mosaic novel·lesc que respecta escrupolosament la veritat dels fets: Preferits de la Fortuna. Al quart llibre de la saga, l'escriptora australiana ens explica el retrat de l'ascens de Juli Cèsar fins als llocs més prominents del món, i comença amb el retorn de Cèsar l'any 68 a J.C. 

Finalment, des del cinquè llibre al setè, Colleen ens narra des de la conquesta de la Gàl·lia feta per Cèsar trepitjant els reis que es troben pel camí, fins als amors de Cleopatra i les primeres imatges d'Octavi, fins a arribar a l'assassinat de Juli Cèsar i la divisió del govern entre Octavi i Marc Antoni. Les tensions entre ells faran estellar una guerra entre les dues faccions i posaran en perill la unitat de l'Imperi. Amb gran precisió i mestratge, Colleen McCullough ens transporta als escenaris de la Roma clàssica i ens ofereix un veritable episodi èpic en el qual el poder, els escàndols, la guerra i la passió són el teló de fons per un impressionant repartiment de personatges brillantment construits.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada