Les Entrevistes del Mariscal Mauro: Muriel Casals | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dimarts, 30 de setembre del 2014

Les Entrevistes del Mariscal Mauro: Muriel Casals

La setmana passada vàrem tenir a l'espai d'entrevistes "E la nave va" del Mariscal Mauro una convidada d'honor, l'actual presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals. Muriel Casals és professora emèrita del Departament d'Economia i Història de la UAB, Els seus temes d'interès són les reconversions industrials, la història del pensament econòmic i l'economia europea. 

A més a més, Casals ha fet estades a Universitats britàniques com la Universitat d'Edimburg, London School of Economics i Universitat de Gal·les a Bangor. Des de l'any 2008 és membre de la junta d'Òmnium Cultural i des del març de 2010 n'és la seva presidenta. 

Vas més ara a manifestacions que quan eres professora a la UAB, al començament del tardo-franquisme? Quasi bé si o no? 

Al tardo franquisme hi havia moltes manifestacions i si no podia anar-hi a totes hi anava a quasi totes. Ara també. 

Quan vam decidir entrevistar la Muriel Casals, ens vam prometre no parlar de temes polítics. No perquè ens ho va prohibir Òmnium. el to del nostre programa no s'adapta. Parlant de la teva faceta com a estudiosa de l'economia. Com veus la nostra economia més propera? Sortirem d'aquest atzucac? 

Jo crec que una mica comencem a sentir-ho. Hi ha una certa sortida o elements que fan pensar que hi ha una sortida de la part més baixa o més dura de la crisi econòmica. Aquí es que s'han ajuntat moltes crisis, el desencadenant de la crisi va ser el 2007. Això va posar en evidència a Catalunya, Espanya i a zones d'Europa problemes greus. Un mercat de treball molt rígid, hi han rigideses molt grans, hi ha un grup de gent que té feina. Alguns privilegiats haurien de tenir un privilegi menys i els menys privilegiats haurien de tenir un privilegi més. 

El que està passant a paisos com Alemanya o França creus que té o tindrà una influència amb la nostra butxaca? 

La té. El que passa a Alemanya es que té incidència a tota Europa. Ara me'n recordo d'una reflexió que va fer un britànic que diu així: Els alemanys necessiten la Unió Europea perquè els hi fa por ser massa forts i els francesos la necessiten perquè els hi fa pena haver deixat de ser forts i importants. Els alemanya han finançat gran part el procés de la Unió Europea, tothom ha rebut crèdits i aquests crèdits s'han de tornar. Si els alemanys han pogut fer crèdit és perquè quan van perdre la Segona Guerra Mundial van començar a treballar, i treballar i treballar... Els hi van prohibir l'exèrcit, i això es una part de despesa que és molt grossa. En comptes de comprar canons van començar a comprar màquines i van fer una indústria molt grossa. Ni els beneficis ni els salaris no se n'anaven al consum, se n'anaven a l'estalvi. 

Als estatuts Òmnium Cultural es diu que els objectes principals és la defensa de la llengua i la cultura catalanes? Fins quan creus que haurem d'estar defensant? De què ens hem de defensar? Qui són els nostres enemics si és que els tenim? 

Quan es va crear Òmnium el 1961 ja se sabia de que ens defensàvem, però es que alguns d'aquells tics per part de les institucions polítiques espanyoles de voler fer desaparèixer o arraconar la llengua o la cultura catalana desgraciadament encara hi són. Cultivar la cultura, alimentar-la, s'ha de fer sempre. Però aquest penúltims anys han vingut molta gent a viure entre nosaltres, ara som un melting-pot de llengües i civilitzacions. Nosaltres hem de ser permeables als immigrants, però ells també han de ser-ho amb la nostra cultura. Per això a Òmnium hem organitzat activitats perquè es barregin les cultures. 

ARA ÉS L'HORA d'anar acabant. He dit que no faria cap pregunta de política, però intentaré que aquesta no ho sigui. Votarem? 

Sí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada