De Brises i Boires: "Una dona amb dificultats" Tom Sharpe | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dijous, 2 d’octubre del 2014

De Brises i Boires: "Una dona amb dificultats" Tom Sharpe

El dilluns passat el nostre lletraferit Matapardals va tractar l'obra de l'escriptor anglès Tom Sharpe a l'espai literari De Brises i Boires. Tom Sharpe fou un novel·lista anglès, una de les figures de referència de la sàtira britànica, conegut per la sèrie Wilt, així com Fart de llop i Blott a la vista, adaptades per televisió.

Nascut a Holloway, Londres el 1928, Sharpe fou deportat per sedició per pronunciar-se contra l'apartheid. Quan va tornar a Anglaterra, va dedicar-se a la docència abans de passar una bona temporada entre el Regne Unit i Catalunya i escriure novel·les. Després de fer el servei militar es va traslladar a Sud-Àfrica el 1951 i el 1961 va escriure una obra teatral en contra de l'apartheid, per això fou deportat a presó. Finalment va viure fins el 2013 a Llafranc amb la seva dona. Tot i viure a Catalunya no van voler aprendre ni el català ni el castellà, segons les seves paraules: "No vull aprendre la llengua, no vull entendre a quant va la carn".

A la seva obra literària hom hi troba un cert humor corrosiu, fins i tot de vegades cruel, que divideix els seus lectors entre els quals el consideren molt ofensiu i els que el troben un mestre de l'humor. Una temàtica variada la de les seves novel·les, des del criticisme de l'apartheid, els que critiquen el sistema educatiu com Wilt, l'esnobisme de la classe alta anglesa, el món literari (La gran persecució), on els seus personatges fan ús d'un llenguatge explícit i vulgar.

Una dona amb dificultats, de Sharpe, l'origen de la trama radica a l'escàs seny dels dos protagonistes: el professor Glodstone i el seu alumne Peregrine. Dos fanàtics de les novel·les d'aventures, víctimes de l'astuta trampa que els tendeix un enemic, emprenen una aventura real: la alliberació d'una dama que ha estat segrestada en el seu castell del sud de França. I no hi ha aventura comparable a la de seguir-los en el seu intent de rescat. Aquí el mestre Sharpe torna a demostrar que és un geni del desenvolupament de les més embogides trames: enganys, persecucions, tirs, aparicions de la policia secreta internacional, confusions i desastres que van succeint en mig d'un clima de descontrol absolut que culmina en el major caos inimaginable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada