Els enigmes del professor Kolja: El misteri del llac Vostok | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dimecres, 22 d’octubre del 2014

Els enigmes del professor Kolja: El misteri del llac Vostok

Sembla mentida que encara quedin llocs per descobrir en el nostre món, però algunes vegades apareix un lloc sorprenentment aïllat del món i ens demostra que encara queden algunes sorpreses que trobar sota les estrelles.

En la recerca d'un planeta que pugui contenir vida, els astrofísics tenen l'esperança posada en un petit satèl·lit de Júpiter. Es diu Europa i al trobar-se tan allunyat del Sol esta cobert per kilòmetres i kilòmetres de gel, i sota d'aquest s'hi troba un mar, en el que possiblement hi hagi vida.


Però que té a veure Europa amb el llac Vostok? Doncs molt. El llac Vostok no és un llac normal, és un llac subglacial que va ser descobert a l'Antàrtida el 1995 per uns científics russos. La característica d'aquest curiós llac és que es troba sota una capa de gel de gairebé quatre kilòmetres d'espessor. A aquesta profunditat cap animal, ni bacteri ni microorganisme hi ha pogut penetrar. De fet, es pensa que es troba tan aïllat de l'atmosfera que durant 20 milions d'anys no ha entrat ni ha sortit res d'ell. Ni tan sols la llum.

Si es demostres que al llac hi ha vida, les probabilitats que al satèl·lit Europa n'hi hagués augmentarien moltísissim, ja que les condicions serien més o menys les mateixes. Per això tan sols s'ha d'extreure una mica d'aigua del llac, cosa que fins ara no es podia fer pel perill que hi havia de contaminar el mateix llac, però un cop les mostres siguin obtingudes i analitzades, estarem més a prop de verificar si hi ha vida fora del planeta. A més, recolzaria enormement la teoria de la Panspermia, que postula que la vida es va originar fora de la Terra, que va venir de l'espai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada