De Brises i Boires: "Les tribulacions del jove Törless" Robert Musil | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dijous, 6 de novembre del 2014

De Brises i Boires: "Les tribulacions del jove Törless" Robert Musil

Aquest dilluns a l'espai literari "De Brises i Boires", en Matapardals va tractar l'obra de l'escriptor austríac Robert Musil "Les Tribulacions del Jove Törless" (1906).  

Robert Musil, nascut a Klagenfurt el 1880 i mort a Suïssa el 1942, va ser un escriptor austríac. Provinent d'una família noble, ingressà a l'exercit i va ensenyar a la Universitat. És autor de L'home sense atributs, una novel·la inacabada que retrata el seu país natal a partir d'un fresc. És considerada una de les grans obres del modernisme. L'estil de les seves obres destaca per la gran atenció de la psicologia dels personatges, amb un extens fons filosòfic de vitalisme, misticisme i fenomenologia. L'obra d'avui, traduïda per Jordi Llovet el 1980 de l'alemany al català, és una novel·la de l'adolescència. Precedent clar d'aquella narrativa del món adolescent que es produeix a Europa entre 1920-1930: Els moneders falsos d'André Gidé, Demian, de Hesse, L'edat efímera, de Conrado Álvaro.... 

El llibre d'avui s'emmarca en un gènere tan clàssic com és el de les novel·les d'aprenentatge. Ens presenta al jove Törless, fill d'una família acomodada que estudia en un institut per a joves adinerats, on serà rodejat per nois despreocupats i ociosos. El protagonista sofreix una hipersensibilitat fruit del seu caràcter sentimental, que provoca que les relacions amb el seu cercle més íntim d'amistats siguin complicades. L'entrada a la maduresa de Törless és dolorosa i no té racionalitat: l'assumpció del seu sofriment com fet adult no el converteix en una persona millor, es sent diferent, major, però la comprensió d'aquest fet li és confusa. Experimenta una maduresa psicològica que el condueix cap a una incertesa total d'allò que està rodejat. Potser el gran encert de Musil sigui plasmar aquesta contradicció tan freqüent mitjançant una història fosca i uns personatges d'estereotips. Tot amb una prosa que no és, en absolut, senzilla ni directa. Narrat amb un narrador reflexiu, les seves percepcions van més enllà dels límits del pensament del protagonista. Una obra plena de matisos. L'esforç de la lectura val molt la pena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada