De Brises i Boires: "El impostor" Javier Cercas | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dijous, 25 de desembre del 2014

De Brises i Boires: "El impostor" Javier Cercas

El dilluns passat a Ville à Dômat en Matapardals a la secció literària De Brises i Boires ens presentà la darrera novel·la del professor i escriptor Javier Cercas: El impostor.

Javier Cercas, va nèixer el 1962 a Extremadura i es va llicenciar en Filologia Hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona i més tard es va doctorar en la mateixa especialitat a la Universitat de Barcelona. Va treballar durant dos anys a la Universitat d'Illinois, a Urbana, (EUA), i a partir de 1989 comença a exercir de professor de literatura espanyola a la Universitat de Girona. De la seva obra narrativa cal destacar sobretot l'obra Soldados de Salamina (2001), adaptada al cinema l'any 2003 pel director David Trueba, la novel·la que el convertí en un escriptor mundialment reconegut amb molt bones crítiques per part d'escriptors de la talla de Mario Vargas Llosa, J.M.Coetzee i Doris Lessing. A part d'això, cal destacar també les petjades literàries a la seva obra d'autors com el gran Franz Kafka i l'argentí Jorge Luis Borges. Ha rebut molts premis, entre ells, el Premi Salambó de Narrativa, el 2001, el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Nacional de Narrativa i el Premi Internacional Terenci Moix.

La novel·la d'avui la ficció no la posa l'autor: sinó que la posa el seu protagonista, Enric Marco. Un nonagenari barcelonès que es va fer passar per supervivent dels camps de concentració nazis i que va ser desemmascarat el 2005, després de ser president de l'Associació Espanyola de Supervivents, pronunciar molts discursos i anar a moltes conferències, i fins i tot haver commogut les llàgrimes als parlamentaris espanyols reunits per rendir homenatge per primer cop als deportats republicans del III Reich.

El cas va donar la volta al món i convertí a Enric Marco en un impostor i en un maleit. Un banquet amb molts plats és aquest llibre, on quan el llegim -provem- hi trobarem exquisits plats de narració, crònica, assaig, biografia i autobiografia que envolten l'enigma del seu personatge i les veritats i mentides que l'envolten. Una novel·la on l'enigma del seu personatge, la seva veritat i les seves falsedats busseja amb una passió de kamikaze i una honestedat punyent en el més profund de nosaltres mateixos, en la nostra infinita capacitat d'auto engany i i en les nostres mentides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada