El món dels cómics a VillaCòmic | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dimarts, 18 de febrer del 2014

El món dels cómics a VillaCòmic

Benvolguts/des a la nova secció Villa Còmic, el mes passat vàrem començar amb una breu introducció sobre el món dels còmics. Per poder-ho entendre d’una forma més clara, aquest món està estructurat principalment per tres grans branques: la japonesa, l'americana i l'europea.

La japonesa és la branca més comercialitzada de totes tant a nivell nacional com mundial. Per cada còmic Naruto, One Piece..., s’ha de realitzar un exemplar setmanalment. Això comporta que hi hagi una demanda de treballadors enorme. Sobretot, si ho comparem amb la resta de les branques. El còmic japonès, també conegut com a Manga, és distingit per les següents característiques:
- Blanc i negre: una de les característiques més diferencials del Manga. Hi ha un nombre molt limitat de còmics japonesos en color. Principalment pel seu cost tan elevat i perquè es perd molt de temps en colorar les vinyetes. 
- Il·lustració sintètica: utilitzen un acabat més fi  quant a les tintes i els seus traços. No són tan detallistes com els americans i els europeus. Això és degut a la manca de temps que disposen per tal de comercialitzar un capítol per setmana.
- Narrativa: el còmic Manga té una característica molt peculiar dins la seva narrativa del temps. Quan volen donar importància a un fet de la història utilitzaran les vinyetes que millor els hi sembli. En molts casos, poden arribar a ocupar una o més d’una pàgina. Utilitzen aquesta tècnica per remarcar el seu entorn, per focalitzar els detalls més importants com les expressions dels personatges i  per donar sensació de moviment(com ara posar tot un seguit de vinyetes per l’acció d’un cop de puny. 
Els còmics americans tenen una distribució menys abusiva que el Manga. Acostumen a editar un capítol per mes. L’equip de treball és més reduït que el japonès, tot i afegint el càrrec del colorista. Podem distingir dins aquesta branca, dos grans editorials que competeixen des de fa molt de temps: Marvel i DC còmics. Les principals característiques del còmic americà són les següents:
- Superherois: és el seu tret més diferencial i, alhora, el més desitjat per milions de compradors .
- Estil: tenen un acabat molt detallista i juguen molt bé amb els colors i les seves tonalitats.
- Plans: mentre que el còmic Manga juga generalment amb els plans frontals, el còmic americà juga amb tota varietat de plans. Son especialistes en trobar el pla més adient per la situació que correspongui.

Els còmics europeus són més irregulars. D'una banda, tenen una comercialització molt més lenta i, d'una altre, tenen un ventall molt ampli de diferents estils i formats. Depenent del seu gènere i país, utilitzaran l’estil que millor els hi encaixi. Aquestes són les principals característiques del còmic europeu:
- Il·lustració a mà: mentre que els còmics Manga i americans utilitzen el recurs de digitalitzar totes les seves vinyetes, els còmics europeus tendeixen a fer-ho a mà.
- Estil: acostumen a utilitzar un detallisme molt ben elaborat, ja sigui pel traç i l’acabat de les vinyetes o pel seu joc de colors i ombres. 
- Missatge: els còmics europeus procuren aportar, a part de la seva història, un missatge reivindicatiu. Ja sigui de caire polític, econòmic, social... Molts autors europeus consideren el còmic com a un canal clau per tal de comunicar allò que realment els hi preocupa o, simplement, allò que volen transmetre.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada