Ville à Còmic: Tintín | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dimarts, 15 de juliol del 2014

Ville à Còmic: Tintín

Benvolguts/des amants del còmic, aquesta setmana hem tractat el famós còmic d’en Tintín i algunes curiositats que us poden ser d’interès. Tintín és un personatge de ficció que protagonitza la sèrie de còmics Les aventures de Tintín. Va ser creat pel dibuixant belga Georges Remi, més reconegut com a Hergé. Les seves aventures es van començar a publicar per fascicles a la revista Le Petit Vingtième l'any 1929. 

Es tracta d'un jove reporter intrèpid que, acompanyat del seu inseparable gosset Milú, s'embarcarà en un seguit d'aventures que el portaran pels cinc continents enfrontant-se sovint contra tota una colla de malvats, com ara en Rastapopoulos, l’Allan, el doctor Müller, entre d’altres. Sempre envoltat dels seus amics, que anirà coneixent durant el temps, com el capità Haddock, el professor Silvestre Tornassol o els poc afortunats detectius Dupond i Dupont, entre d'altres.

En Tintín és un noiet jove, pentinat amb un tupè, que duu pantalons de golf (a la moda dels anys 30) i que sempre va acompanyat del seu inseparable gosset Milú. Se'l pot descriure com un xicot aventurer, valent, altruista, intel·ligent, actiu i amistós, però també molt decidit a combatre i denunciar la maldat del món. El primer lloc on viu en Tintín és a un pis del Carrer del Llaurador, número 26, a Brussel·les. Aquest carrer existeix realment en un barri popular del centre de la ciutat, prop de la plaça du Jeu de Balle. Allà hi viu fins a l'àlbum “Tintín al país de l'or negre”, a partir d'on sembla que se n'hagi anat a viure al castell de Molins de Dalt, on cohabita amb el capità Haddock i el professor Tornassol.

Les aventures d’en Tintín es poden llegir en català gràcies al seu traductor exclusiu Joaquim Ventalló que va traduir tota la sèrie, començant en ple franquisme, a partir del 1964 fins al 1987. Un dels trets més significatius d'aquesta traducció és la llarga llista d'insults i renecs que profereix un dels personatges de les aventures de Tintín, en capità Haddock

Aquest exercici lingüístic ha quedat aplegat en un llibre que es titula "Llamp de llamp de rellamp de contra-rellamp", on es recullen més de 800 paraules i expressions. L’any 2011 va sortir per les grans pantalles amb la pel·lícula de Les aventures de Tintin: El secret de l’Unicorn. Tot i així, també s’han fet altres pel·lícules animades des del 1947 fins al 1972, en total s’han fet unes sis pel·lícules per aquesta tan gran i famosa sèrie.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada