De Brises i Boires: "L'herba de les nits" Patrick Modiano | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dijous, 16 d’octubre del 2014

De Brises i Boires: "L'herba de les nits" Patrick Modiano

El passat dilluns el Premi Nobel 2014 va ser el protagonista al microespai literari "De Brises i Boires" junt amb el seu guanyador i la seva obra: Patrick Modiano "L'herba de les nits".

"És una boníssima notícia. Les seves novel·les descriuen la llum incerta dels seus orígens, un lloc on tot s'ensorra, on tot vacil·la. M'agrada molt que Modiano sigui tan obsessiu i que simuli que escriu sempre el mateix llibre".

Descrit pel creador d'un món surrealista entre la realitat i la ficció, Enrique Vila-Matas reconeix de manera grandiosa el Premi Nobel d'aquest any: Patrick ModianoPatrick Modiano (1945), novel·lista francès, guanyador del Gran Premi de Novel·la de l'Acadèmia Francesa (1972), del Premi Goncourt (1978) i del Premi Nobel de Literatura 2014Algunes obres seves s'han portat al cinema, com Lacombe Lucien, de Louis Malle.

La seves novel·les tenen com a temes principals el tema de l'absència, la supervivència de persones desaparegudes i de l'esperança de retrobar algun dia el que s'ha perdut en un passat. Bàsicament, la seva obra tracta dos temes: la cerca de sa identitat i la del món que l'envolta, el seu entorn, i la impossibilitat de comprendre els desordres i els moviments de la societat.

Els narradors dels seus llibres es troben sempre com a  observadors, sempre patint i mirant de trobar un sentit als fets i esdeveniments que van succeint davant seu, apuntant-ne els detalls amb de manera concisa i amb molta cura. Una altra obsessió de Modiano és l'ocupació alemanya durant la II Guerra Mundial. La dualitat de les ideologies dels seus pares fa que ell faci protagonistes en confuses situacions, amb límits i perfils mal definits.

L'obra del dilluns passat L'herba de les nits, traduïda aquest any per Mercè Ubach, és el relat d'un home en busca del seu passat, explicat en un to de novel·la negra, a la vegada que denuncia la immoralitat comú de la societat francesa i la confessió de com neix, (o el protagonista Jean) la vocació d'escriptor de l'autor. No obstant això, hi trobarem claus al llibre. Jean recorda que als 20 anys anotava en una llibreta noms de persones amb qui es creuava després de la seva arribada a París, a bars, cafès i hotels, de carrers foscs.

Jean torna als seus records biogràfics i comença a desentranyar una trama d'amors de traïció, amistats que provocaran equivocació, enganys i alguna mentida. Entre els personatges, trobarem a la jove i seductora Dannie, a l'enigmàtic Ghali Aghamouri, i a l'inquisitiu Langlais. Diverses identitats amb les que Jean haurà d'enfrontar-se per descobrir la seva identitat, tot fent-se preguntes. Qui sap si arribarà a una resposta?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada