Les Entrevistes del Mariscal Mauro: Americana Film Festival | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dimecres, 25 de febrer del 2015

Les Entrevistes del Mariscal Mauro: Americana Film Festival

La setmana passada vam tenir de convidats a Les Entrevistes del Mariscal Mauro als directors del festival Americana Film Festival: Xavi Lezcano i Josep Maria Machado que se celebra entre el 19 i el 22 de Febrer als Cinemes Girona de Barcelona i també a la Filmoteca de Catalunya.

Expliqueu-nos una miqueta què és l'Americana Film Fest?

L'Americana Film Fest és un festival de cinema independent nord-americà en la línia dels festivals tipologia Sundance, etc. I hem volgut portar una petita mostra de tot aquest tipus de cinema a Barcelona, que és una ciutat culturalment molt perfecta.

Sou molt joves i el vostre festival només té un any i pel que sembla, la primera edició del Festival va funcionar d'allò més bé, no?

Sí, sí, doncs la veritat és que la primera edició va ser l'any passat i podem dir que va anar molt bé i la veritat és que va estar totalment ple els Cinemes Girona i a més a més es veia molt bon ambient que per mi és una cosa molt important. Que la gent no només disfruti de les pel·lícules sinó que també s'ho passi bé. I la veritat és que va anar tant bé que ens hem animat a fer una segona edició més gran, amb més pel·lícules, més projeccions...

Ara parlarem de la programació justament. Una pregunta que us volia fer és que perquè us heu animat a fer un festival de cinema independent. Perquè el cinema independent està tant de moda ? Si les pel·lícules són tant bones, perquè no arriben a circuits comercials com hauria de ser? Hi ha un problema de comercialització, de culte al voltant del cinema independent que queda com una cosa amagada, o què passa?

Bé, jo crec que passa una mica el mateix amb la música. Hi han les grans empreses discogràfiques i tota la resta, que no té perquè ser pitjor sinó que moltes vegades és millor. Les radiofòrmules acostumen a ser bastant el que són, i tots sabem el que hi ha. I al cinema passa absolutament igual, hi ha un munt de pel·lícules que tenen moltíssima distribució i al cap de setmana 50 Ombres de Grey 1.000.000 d'espectadors a Espanya, és molta gent, i hi ha altres pel·lícules que com que no en generen tants doncs no s'estrenen.

És com una mena de cercle viciós perquè jo em preguntava si no es podria fer una mena de circuit indie per dir-ho així i que aquestes meravelles cinematogràfiques tinguessin una miqueta més de reconeixement, no? Que de fet el que vosaltres feu és una miqueta això, donar aquest reconeixement que no tenen, no?

Sí, seria una mica l'objectiu, poder recrear un circuit i el que ens hem plantejat a Americana és ser com un nexe de nous talents emergents nord-americans, però bé, és complicat.

Vosaltres, en aquesta nova edició, presenteu, no sé si són noves o ja hi eren l'any passat, però teniu com a mínim 3 secicons: Top, Next i Back. Expliqueu-nos una mica de que va cada una d'elles.

Bàsicament era allò, l'any passat teníem una programació petiteta de 10 pel·lícules que al final van ser 11 però al principi eren 10 i no tenia gaire sentit tenir seccions. Aquest any, com que el festival ha crescut, sí que cal articular el festival en diverses seccions i són aquestes tres. Tops té una mica les pel·lícules que serien entre cometes les pel·lícules més esperades del cinema independent, les que han guanyat premis a Sundance; després Next que són pel·lícules que no són gaire conegudes i que és una aposta de futur feta per nosaltres.

I després teniu aquí la secció back que aquí he pensat que no me la puc perdre...

Aquest any hem aconseguit una col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i hem volgut fer un tastet d'aquests clàssics dels 90 que tots tenim com a icones del cinema amb la oportunitat de veure-les amb pantalla gran.

També aposteu per una secció de curtmetratges, aposteu també pel cinema de curta durada i a més a més amb diferents estils: Animació, he vist diferents coses...

Aquí hem tingut un festival de curta durada amb Filmets, que és el festival de Badalona i bàsicament és una altra aposta pel futur. Bàsicament són gent que fins i tot no ha arribat a fer cap pel·lícula encara, que fa curtmetratges.

A part de les seccions de cinema, també heu organitzat unes activitats paral·leles que no són exactament cinema però que tenen a veure amb el cinema. Què hi podem trobar?

Tenim uns tallers que es fan a la Casa del Cine, que n'hi ha un del cinema indie, de la típica pregunta de què és el cinema indie, que hi ha mil definicions diferents, després tenim un altre curs de crítica cinematogràfica orientada a festivals perquè la gent pugui fer crítica de festivals i després hi ha una altra cosa que és més especial que és un taller per nens per equips, etc.

Què no ens podem perdre del festival?

Com bé dius és complicat perquè ahir em vaig posar a fer una llista de les meves preferides a Twitter i no les vaig acabar totes. Però jo recomano Night Moves, de la directora Kelly Reichardt, que fa un cinema especial i molt acadèmic, i després Buzzard, que seria l'indie de l'indie, molt destroyer que jo crec que val la pena i que després serà una pel·lícula que no serà fàcil de veure en una sala i una tercera que es diu Wild Canaries, és una comèdia, és la comèdia del festival, i vindria a ser un assassinat a Manhattan però molt molt low-cost.

Informació de servei...

Entrades a 5 euros i hi ha un abonament de 20 euros per 5 entrades. La pàgina web és www.americanafilmfest.com

Moltes gràcies Xavi Lezcano i Josep Maria Machado per haver estat amb nosaltres i molta sort amb el festival, esperem tenir una tercera edició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada