Ville à Còmic: El còmic nord-americà | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dimecres, 26 de març del 2014

Ville à Còmic: El còmic nord-americà

Benvinguts/des a la 3ª edició de la secció Ville à Còmic. Aquest dilluns vam parlar-vos dels còmics nord-americans, tractant temes com la seva història i les seves principals característiques  entre d’altres curiositats.

El món dels còmics nord-americans porta molt de temps en actiu i les ha viscut de molts colors. Va començar a aparèixer a finals del segle XIX. Les tires còmiques començaven a formar part dels dominicals, diaris i revistes dels Estats Units. The Yellow Kid, va ser el primer còmic americà (comercialitzat per primera vegada l’any 1897). Aquest nou estil per explicar historietes va causar un interès altíssim per gran part del poble nord-americà. A més a més, la seva demanda va pujar tant que es van començar a vendre com a suplement del dominical.

A partir d’aquesta època, el mercat del còmic va extendre’s per tot Estats Units. A partir d’aquest moment, hem diferenciat tres principals etapes que ha viscut el comic nord-americà durant tot el segle XX:

EDAT D’OR  

Aquesta etapa va començar a mitjans de dels anys 30’s fins a finals dels 40’s. La indústria del còmic es consolida, formant un mercat de diverses empreses. Al principi d’aquesta era, va aparèixer el famós còmic Famous Funnies, que va obtenir un gran reconeixement de la gent. Els EUA estan a punt d’entrar en  la segona guerra mundial, el poble nord-americà es troba desolat, atemorit, impotent per qualsevol desgracia imminent.. Els mitjans de comunicació estaven constantment alertant de la desmesurada expansió  nazi. Sabien que en algun moment, el seu país entraria en guerra contra aquest debastador exèrcit. Però, de sobte, arriba un nou ideal que ho canviarà tot. Arriba el moment en què apareix un nou arquetip de personatge. Un prototip capaç de vençer qualsevol mena de mal. En efecte, estem parlant del Superheroi. De fet, el Capità Amèrica va ser dibuixat per combatre contra l’exèrcit nazi. Cal dir, que la història del Capità Amèrica ha estat canviada més d’un cop durant tot aquest temps. Principalment, s’ha degut als nombrosos canvis de guionistes. Dins d’aquesta etapa també van apareixer superherois tan importants com Superman, Flash, Linterna Verde, entre d’altres.


EDAT DE PLATA

La Edat de Plata comença a principis dels anys 50’s fins als inicis dels 70’s. Va ser una era de moltes modificacions exitoses dins del món del còmic nord-americà. Van utilitzar noves tècniques, nous conceptes per tal d’augmentar les vendes i popularitzar més aquest novè art. Un d’aquests canvis, que ha perdurat fins els nostres dies, ha estat el de fer conviure a tots els superherois en un mateix univers. Sempre tenint en compte que, per una part estaven tots els superherois de la Marvel, i per l’altre els de la DC Comics. D’aquesta manera podien conviure dins un mateix còmic Batman i Superman.  En aquesta etapa apareixen dibuixants tan famosos com ara Stan Lee, Jack Kirbi i Stiff Dikto. Tots ells formaven part de la Marvel Comics. Van treure, superherois tan importants com els 4 Fantàstics i Spiderman.

EDAT DE BRONZE 

Definim aquesta etapa a partir dels anys 80’s. La industria del còmic funciona amb total rendiment. També apareixen nous superherois. Els més reconeguts dins la editorial Marvel on hi trobem a Conan i The Amazing Spiderman. I dintre l’editorial de DC Comics trobem al Batmam de Frank Miller (amb una nova història) i The Watchmen de Allan Moore.

CARACTERÍSTIQUES 

El còmic americà es caracteritza majoritàriament, per la seva gama tan interminable de superherois. També se’l distingeix per tenir un estil de dibuix molt realista i amb molt de detall. El seu format pot ser de revista o com d’un llibre, i generalment el dibuix és a color. Altres trets carecterístics són la diversificació de les mides de les vinyetes i les onomatopeies clàssiques.

PELICULES

Aquí us deixem un recull de còmics americans passat a pel·lícules:
Sin City - V de Vendetta - Los 4 Fantásticos - Spiderman - Superman - Batman - Hulk - El Capità Amèrica - X-Men - Los Vengadores - Iron Man -Thor - Popeye - El petit Nemo - Dick Tracy - Mickey Mouse - Tarzan.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada