Ville à Cômic: El còmic a Alemanya i Espanya | Ville à Dômat


 facebooktwittergoogle+spotifyyoutubefeed rss

Pages

dimecres, 30 d’abril del 2014

Ville à Cômic: El còmic a Alemanya i Espanya

Benvolguts/des amants del còmic, la setmana anterior vam parlar del còmic Europeu. Vam tractar diversos temes, com ara els seus orígens, les seves característiques i alguns dels personatges més famosos i carismàtics que tant ens van fer riure durant la nostra infància. Per poder-ho facilitar d’una forma més clara, hem estructurat els còmics segons la seva situació geogràfica.

A  Alemanya les  primeres il·lustracions van sorgir a finals del segle XV. En elles, es tractaven temes de caire religiós, polític i moral. Utilitzaven aquest canal de comunicació per tal de conscienciar al seu poble amb allò que el sistema, tant governamental com religiós, li fos d’interès. Wilhelm Busch és un dels pioners del còmic a nivell mundial, un gran referent per les seves metàfores visuals i estats psicològics de cada personatge. Molt reconegut pel còmic anomenat “Max und Moritz”, que tractava de dos nens molt entremaliats. Aquest còmic d’humor va començar a partir de l’any 1865 i va causar un gran furor per a molta gent. A partir de l’arribada de Hitler, es van prohibir tota mena d’il·lustracions, que no fossin pròpiament del seu Estat. Aquest fet va causar un estancament molt llarg i important per la història del còmic alemany. 
 
A Espanya, comencen a sorgir les tires còmiques cap a la meitat del segle XIX. Durant els seus inicis, el còmic espanyol va ser molt recordat per la seva sàtira política, coneguda amb el nom de caricatura. Una de les primeres revistes on es resumia tot aquest humor cap els polítics, s’anomenava Caricatura. A partir de 1917, el còmic comença a cobrar més importància gràcies a la famosa revista còmica“TBO”. Els espanyols acabarien referint-se al còmic amb el nom de  tebeo. En aquesta revista destacà el còmic “La família Ulises”. La revista “El Pulrgacito” va començar a aparèixer més tard, en ella van sorgir còmics tan famosos com en “Zipi i Zape” (l’any 1948) i “Mortadelo i Filemón” (l’any 1958).

Aprofitant que aquest any el popular còmic de “Mafalda” fa 50 anys, voldrem dedicar-li tot l’espai per la propera sessió del més de maig. Veurem perquè aquest còmic va causar un impacte social tan colossal al poble argentí i, sobretot, aquí a Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada