Aquest dilluns el nostre lletraferit Matapardals a l'espai De Brises i Boires es posà clàssic literàriament i viatjà a Mallorca per portar-nos la primera novel·la de l'escriptor mallorquí Llorenç Vilallonga: Mort de Dama
Nascut a Palma, Mallorca el 1897, estudià Medicina, a la Universitat de Saragossa i s'especialitzà en Psiquiatria a França, on va conèixer l'excel·lent obra del modernista Marcel Proust, autor entre d'altres de Els plaers i els dies i La recerca del temps perdut, una compilació de set llibres on el record és el seu principal protagonista.
De la seva carrera literària, tant teatral com novel·lística, cal destacar les obres següents: Bearn o la sala de les nines (1961), amb la que construeix el gran poema elegíac d'un paradís perdut i eleva a mite el món decadent de l'aristocràcia rural mallorquina. Posteriorment, realitzarà la novel·la L'àngel rebel (1974 i publicada amb el títol de Flo la Vigne) i iniciarà la seva darrera etapa, en la qual exercirà de periodista a alguns diaris de Barcelona com El correo catalán i Destino.
Tot i que la seva tasca com a escriptor va estar precedida pel protagonisme en l'anticatalanisme a Mallorca i va ingressar el 1936, durant la Guerra Civil Espanyola, a la Falange, a la postguerra canvià d'actitud i s'apropà al moviment de resistència cultural de la literatura catalana.
Amb aquesta novel·la s'estrenà com a narrador el 1931. L'any 1954 es produeix la segona publicació a Barcelona, amb conflictes amb correctors. Mort de Dama retrata la societat burgesa mallorquina dels anys 20. Dona Obdúlia Montcada, una dama de l'alta aristocràcia mallorquina, està a punt de morir. Darrere la seva agonia s'amaguen alguns personatges que es disputen la seva herència. Al mateix temps l'autor fa l'acta notarial d'enfonsament d'una Mallorca que mor amb ella amb personatges exemplars i de gran universalitat, com per exemple, ella mateixa, grollera, ordinària i vulgar, Dona Maria Antònia, baronessa de Bearn discreta, elegant i de gran exemple, Aina Cohen, poetessa amb la que l'autor vol satiritzar l'Escola Mallorquina.
Una novel·la amb espais com el Castell de Bellver, el Barri Antic de Palma, el Teatre Principal, i el carrer Argenteria, amb els que retrata amb sarcasme i humor la decadent societat burgesa mallorquina de l'època i que esdevé un mirall per observar alguns aspectes de la nostra societat actual, a més de tenir més d'un punt de contacte amb l'esperpent de Valle-Inclán.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada