El dilluns passat a la nostra secció literària vàrem recomanar el darrer llibre de l'escriptor català Andreu Carranza: El Poeta del Poble.
Andreu Carranza va néixer a Ascó, el van batejar a Móra la Nova i actualment viu a Flix. Professionalment, fa de conserge a l'Institut de Flix. Ha practicat el conte, la novel·la i també la poesia i ha guanyat diversos premis literaris, entre els quals el Sant Joan i el Josep Pla. Toca la guitarra des dels 14 anys i als 17 va formar el grup Els Esquellots. Durant un temps es va dedicar al blues i avui forma part del conjunt Lo Gitano Blanc, que defensa la rumba ebrenca.
D'entre els llibres que ha escrit, cal destacar el llibre de narrativa breu Riu Avall (1996), les novel·les Anjub. Confessions d'un bandoler (200) i la seva última novel·la El Poeta del Poble (2015), com també el llibre de poesia A mumpare (2000).
El poeta del poble és una novel·la fascinant que arrenca amb Mossèn Cinto Verdaguer convertit en conseller de l'home més ric i influent del país, el marquès de Comillas, Un triomf social com abans no ha experimentat un escriptor català, en plena efervescència de la Renaixença. Però Verdaguer experimenta el xoc entre la seva vocació apassionada i els interessos polítics i eclesiàstics que posen en dubte els seus inesperats comportaments.
Viatger apassionat, coneix Cuba, Terra Santa, Vaticà, etc. I la seva personalitat i la relació amb la dona del marquès, la María Gayón, els exorcismes i les grans almoines li varen portar diversos problemes.
És una obra que descriu el moment d'esplendor i la posterior caiguda en la desgràcia de mossèn Cinto, un llibre ple de sentiments, emocions i intriga que fa vibrar a l'espectador i que va dedicat al poeta del poble, el que la gent estimava. El llibre és una gran oportunitat per obrir-se pas entre la llegenda i descobrir l'home ple de dubtes, contradiccions, vanitats i necessitats.
L'autor ens fa de timoner de la vida del poeta que la nació esperava. Recull fets biogràfics objectius del poeta romàntic, alguns d'ells no reconeguts pel públic i ficciona en to èpic les grans contradiccions que persegueixen el protagonista del llibre per la seva naturalesa salvatge i apassionada i l'ortodòxia de la fe que predica.
Cal dir també que Verdaguer és molt conegut per la seva poesia religiosa, i per transformar la llengua del poble en literària, cosa que al segle XX el poeta dramàtic i líric Sagarra farà amb ús d'expressions populars.
És una novel·la de 592 pàgines i està estructurada en tres viatges, la Plana de Vic als 22 anys, la Muntanya de Montserrat que ell considerava màgica i el Paradís, on es troba el declivi i la salvació. Un bon llibre per potenciar en aquests anys tan polítics la nostra cultura, la nostra llengua i literatura catalanes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada